Tila

Tilamme sijaitsee Lopen Hunsalassa korkealla mäellä, joka on todennäköisesti ollut saari aikana, jolloin vedenpinta oli useita metrejä korkeammalla. 

Tilan tunnettu historia ulottuu vuoteen 1722 ja nimen Seppälä tila sai vuonna 1753 kun tilan tytär Maija Martintytär meni naimisiin Elias Yrjönpojan kanssa. Elias oli ammatiltaan seppä, jonka takia tilaa alettiin kutsumaan Seppäläksi. 1750-luvulla rakennettiin tilan päärakennus, joka edelleen komeilee pihapiirissä ja on kesäisin myös käytössä.


Koko tunnetun historian ajan tila on siirtynyt suvussa sukupolvelta toiselle. Vuonna 1949, Salli ja Juho Ruokosen ollessa isäntäparina, tilalle valmistui tiilinavetta jossa tuotettiin tarkastusmaitoa. Erityisesti lapsille suunnatun maidon valmistaminen oli tarkoin valvottua ja hygieniasta pidettiin tarkasti kiinni. Navettaan mentäessä kädet piti pestä, karjakot pukeutuivat valkoiseen takkiin ja eläinlääkäri vieraili säännöllisesti tarkistamassa tilat. Nykyisin samoissa tiloissa toimii hevostalli.

Lypsykarjan pito lopetettiin 1960-luvun lopulla Aira ja Olli Seppälän ollessa tilanpitäjinä. Lampaiden kasvatusta jatkettiin vielä, mutta pian niiden pito lopetettiin myös ja tilalle tuli lihakarjaa. Siitä eteenpäin tilalla on tuotettu lihakarjaa. 1985 tila siirtyi Anne ja Ari Seppälän omistukseen, jotka jatkoivat lihakarjan kasvattamista ja erikoistuivat emolehmätuotantoon. Samalla myös viljanviljelyyn panostettiin entistä enemmän. Vuonna 2014 tilalla aloitettiin oman lihan suoramyynti ja ohessa myytiin myös muiden lähialueen tuottajien tuotteita. Muutaman vuoden jälkeen toiminta laajentui myös popup-ravintola-toimintaan.


Vuonna 2019 sisarukset Tiina ja Tommi ottivat vetovastuun tilasta. Nykyisin emolehmiä tilalla on noin 75kpl, hiehoja noin 30kpl ja lisäksi vasikat. Peltoa viljelyksessä on noin 250 hehtaaria. Pelloilla viljellään ohraa, kauraa, ruista ja rehua eläimille. Lisäksi viljelykierrossa on yhteistyössä lähitilan perunaa, porkkanaa ja hernettä.